Vrije schoolkeuze?

24-05-2023

Dat ouders soms dagen kamperen aan scholen om hun kind in te schrijven is niks nieuws. Er zijn ook soms kinderen die wel 4 uur onderweg zijn om op school te geraken omdat er gewoon geen plaats was in een school korter bij huis. Ik vind eigenlijk dat dit echt niet kan, maar zijn er goede oplossingen voor? Ik heb een artikel gevonden in De Morgen waarin ze wel een interessante aanpak bespreken. Deze had ik dan ook graag met jullie gedeeld in dit bericht.

"getto-scholen"

Men wil een democratische samenleving mogelijk maken via het onderwijs waarin kinderen uit verschillende sociale milieus elkaar leren kennen, maar dit blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn. In België gaat ongeveer 40% van de kinderen naar een 'getto-school'. Dit zijn scholen waarbij de sociaaleconomische status van de school lager ligt dan gemiddeld. In andere landen ligt dat percentage tussen de 6 en 20 procent.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit komt. Wel, dit komt omdat we in België volledig vrij en zelfs verplicht zijn om te kiezen naar welke school we onze kinderen brengen. Dit zorgt vaak voor stress bij de ouders, vaak omdat ouders weten dat dit ook samenhangt met die sociale en academische ongelijkheid. Hierdoor gaan alle ouders op zoek naar "de allerbeste school". Terwijl dit in bijna elk land anders is. In andere landen houden scholen kortbij een plek vrij voor nieuwe leerlingen. 

Schoolvoorstel

In België zijn ze nu ook de opties aan het bekijken voor een soortgelijk systeem. De ouders zouden geen school toegewezen krijgen waar ze hun kind moeten naartoe brengen. De ouders zouden wel een voorstel krijgen om hun kind naar een school in de buurt te sturen. Aan dit voorstel hangt ook vast dat er dan sowieso een plekje wordt vrijgehouden. Ouders mogen het voorstel ook weigeren en dan zelf alternatieven doorgeven, ze kunnen dan nog een tweede voorstel krijgen. Wanneer ze dat laatste voorstel ook weigeren dan kunnen ze nog steeds navragen op welke scholen er nog een plekje overschiet.

Geografisch probleem

In het artikel benoemen ze ook een grote keerzijde. De kans bestaat dat mensen met het meeste geld dan gaan wonen op plaatsen dichtbij scholen met een goede reputatie. Dit klinkt te gek voor woorden, maar het is echt een gekend probleem in Frankrijk, daar werkt men enkel rond het geografisch criterium. Onderwijs-expert Nico Hirtt heeft hier al over nagedacht. In het Brusselse Gewest hebben ze gekeken of het via data mogelijk is om de best mogelijke sociale mixen te maken in een school en dit is theoretisch zeker mogelijk. Het systeem zou natuurlijk wel niet kunnen werken wanneer alle ouders de toegewezen scholen weigeren, het is met dit systeem dus geen zekerheid of garantie dat alle scholen hierdoor sociaal gelijk zullen worden.

Mijn bedenkingen

Ik vind dat het systeem wel goed lijkt op het eerste zicht. Ik sta ook achter het idee van scholen die gelijk gemixt zijn op sociaaleconomisch vlak. Voor de leerlingen kan dit alleen maar leerzaam zijn en de kloof tussen rijk en arm zou hierdoor ook kleiner worden denk ik. Op deze manier krijgt iedereen ook een eerlijke kans om een school in de buurt te vinden en zal het probleem van leerlingen die 4 uur op de bus moeten zitten ook verdwijnen. Mijn enige zorg is dat men achterpoortjes zal vinden om het systeem te omzeilen of dat ze gewoon steeds de voorgestelde scholen weigeren. Maar ik denk zeker dat dit systeem efficiënt kan zijn als ze het nog wat kunnen finetunen in de toekomst.

Het artikel vind je hier.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin