Stiefzus - J. Donnelly
"Stiefzus" valt eigenlijk in twee woorden makkelijk samen te vatten, die woorden zijn Assepoester en feminisme. Hoewel het verhaal van Assepoester duidelijk naar voren komt, is er wel een verrassende twist. Dit verhaal wordt niet verteld vanuit de ogen van Assepoester, maar zoals de titel het al zegt, vanuit de ogen van haar stiefzus.
Het verhaal gaat over Isabelle, een van de 'boze' stiefzussen van Assepoester. Isabelle is iemand die worstelt met de verwachtingen van de maatschappij en haar eigen zelfbeeld. Na het verlies van haar vader en het opgroeien in de schaduw van haar beeldschone stiefzus, wordt Isabelle gedwongen om zichzelf te leren kennen en te vechten voor haar geluk.
Isabelle is niet echt een typisch sprookjesfiguur, ze is bitter en soms pijnlijk eerlijk. Haar groei van een verbitterde en jaloerse stiefzus naar een zelfverzekerde en zelfstandige jonge vrouw kan inspirerend zijn voor de dames onder ons. Je leeft in het verhaal mee met haar conflicten en haar zoektocht naar haarzelf.
Je kan "Stiefzus" dus zien als een moderne versie van Assepoester vanuit een ander perspectief. Een moderne versie waarin een jonge vrouw vecht voor haar plek op de wereld. Een echte aanrader om jonge en minder jonge vrouwen het duwtje in de rug te geven dat ze soms nodig hebben.
Dit boek is in mijn ogen om mooie boodschap om mee te geven aan jonge meisjes. Het is een mooie knipoog naar hoe vele vrouwen moeten vechten om een plekje op de wereld. In dit geval gaat het slechts om jaloezie, maar op andere plaatsen ter wereld zijn er vrouwen die moeten knokken voor basisrechten. En hoewel ik mezelf niet als een rasechte feministe zie, zie ik wel in waarom we dit soort boeken nodig hebben in onze wereld.