Nieuw loopbaanpact in het onderwijs?

03-01-2024
beeld BELGAIMAGE
beeld BELGAIMAGE

Op 18 december 2023 verscheen er in De Morgen een artikel over nieuwe voorstellen voor een nieuw loopbaanpact in het onderwijs. We weten allemaal dat het onderwijs momenteel niet de meest populaire sector is en het wordt dus wel tijd dat men de job wat aantrekkelijker probeert te maken om meer potentiële kandidaten aan te trekken of eventuele afhakers terug te lokken. Het is echt belangrijk dat alle kinderen kwalitatief onderwijs kunnen genieten en dit wordt de laatste jaren steeds moeilijker door het tekort aan leraren.

Interessant voor de starters onder ons

Eén van de voor mij belangrijkste voorstellen van dit pact is dat er meer jobgarantie moet zijn. We kennen allemaal wel de verhalen uit het onderwijs waar beginnende leerkrachten van school naar school pendelen om hun roosters gevuld te krijgen. Hopelijk wordt er met dit fenomeen eindelijk komaf gemaakt. Voor toekomstige leerkrachten zoals ik is er op deze moment veel werkzekerheid door het lerarentekort. Toch merk ik bij kennissen die de stap genomen hebben om leerkracht te worden, dat ze vaak nog op verschillende scholen moeten lesgeven om aan hun uren te komen. Dit is een spijtige zaak omdat ze hierdoor veel tijd verliezen met pendelen, kostbare tijd die beter benut kan worden aan voorbereidend werk.

38-urenweek

In de voorstellen wordt er ook gesproken over een 38-urenweek voor leerkrachten en geen vast aantal lesuren meer. Persoonlijk denk ik wel dat dit zeker een goede zaak is. Ik twijfel er niet aan dat het merendeel van de leerkrachten echt hun best doet om zich in te zetten voor hun job. Toch zullen er steeds mensen zijn die buiten hun lesuren maar een minimaal aantal tijd investeren in het voorbereidend- en verbeteringswerk, alsook in extra begeleiding voor sommige leerlingen.

Door leerkrachten 38 uur per week te verwachten op school denk ik ook dat er meer mogelijkheden zijn binnen vakgroepen om tot bepaalde overeenkomsten te komen. Wanneer de leraren buiten hun lesuren nog vertoeven op school, gaan er onder de collega's volgens mij veel meer zaken besproken worden waar anders minder spontane vergaderingen voor worden gepland. Ook zal dit de betrokkenheid tussen leerkrachten en leerlingen volgens mij verhogen. Doordat leerkrachten meer uren op de school verwacht worden, zal er misschien meer ruimte zijn om leerlingen hun vragen in persoon te beantwoorden, tegenwoordig gaat dit nogal vaak via Smartschool. Hoewel ik denk dat het voor veel leerlingen laagdrempeliger en duidelijker is wanneer vragen persoonlijk beantwoordt kunnen worden.

Kortom...

Kortom denk ik wel dat dit loopbaanpact veel positieve zaken inhoudt. Het artikel is zeker interessant om een keertje te lezen. Maar de grote vraag blijft of onze overheid erin zal slagen om deze veranderingen door te voeren. Er komen vaker goede en minder goede ideeën op tafel, maar deze ideeën worden vaak niet omgezet in daden. Ik ben van mening dat ze het pact wel prioritair mogen behandelen. Het lijkt een goede manier om beginnende leraren meer te motiveren en om minder gemotiveerde leraren een extra duwtje in de rug te geven. Ze vermelden in het artikel ook wel dat ze dit niet zomaar op enkele maanden zien veranderen. Hopelijk wordt er eens goed rond te tafel gezeten i.v.m. het pact. Zo wordt er misschien eindelijk iets gedaan aan het oubollige beleid waar het onderwijs nu mee te maken heeft.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin