Fons: 'Interactief voorlezen doe je zo!'

19-12-2022
Afbeelding van https://tijdschriftfons.be/
Afbeelding van https://tijdschriftfons.be/

Tijdens het zoeken naar interessante artikels uit Nederlandse vaktijdschriften ben ik bij dit artikel uitgekomen. Het artikel staat vol interessante tips om op een goede manier interactief voor te lezen. Voorlezen is dan ook heel erg belangrijk en stimulerend voor kinderen en jongeren. Ik heb dit artikel eens grondig onder de loep genomen en voor jullie samengevat wat ik hieruit onthouden heb. De manier waarop ze het interactief voorlezen benaderen, voelt voor mij gelijkaardig aan de OVUR-strategie voor begrijpend lezen. Ik zal jullie later in deze post uitleggen waarom ik dat vind. Veel leesplezier!

Voor het voorlezen

Voor dat je begint voor te lezen is het belangrijk om samen met je publiek te oriënteren op het boek. Je neemt samen enkele belangrijke zaken door. Bespreek samen de titel, de omslag van het boek en de verwachtingen van de kinderen. Kortom, probeer al in grote lijnen een beeld te scheppen over het boek. Voor sommige kinderen kan het ook belangrijk zijn dat er vooraf enkele begrippen worden verklaard. Dit kan hen helpen om het verhaal beter te kunnen volgen.

Tijdens het voorlezen

Tijdens het voorlezen van de tekst ga je de tekst al bespreken met de kinderen. Bespreek met de kinderen de betekenis van sommige woorden en zinnen. Spoor ze ook aan om verbanden te zoeken in de tekst en laat ze nadenken over wat hun verwachtingen waren en wat er nu eigenlijk in de tekst staat. Probeer wel goed te doseren in het voorlezen en het bespreken van de tekst. Het is ook niet de bedoeling dat je eindeloos over elk deeltje gaat praten, waardoor het verhaal verloren gaat. 

Na het voorlezen

Na het voorlezen ga je de tekst intensief bespreken met de kinderen. Je gaat na of hun verwachtingen zijn ingelost. Je gaat na of ze alles begrijpen van de tekst, of ze ergens nog vragen bij hebben. Je kan dieper ingaan op de gevoelens die sommige kinderen hebben bij de tekst of op een belangrijk thema dat wordt aangehaald. Kortom, dit is het moment dat je samen al je bevindingen, meningen en vragen kan bespreken.

Verbanden met OVUR-strategie

Zoals ik in het begin van deze post al zei zie ik in deze voorleesmethode een heel sterk verband met de OVUR-strategie. Daarom lijkt het me ook heel erg goed om deze voorleesstrategie er al van kleins af aan in te bakken bij de kinderen. Ik denk dat men kinderen zo ook kan stimuleren om eens dieper na te denken over teksten en er kritischer naar te kijken op een gestructureerde manier, zonder te verdwalen in de tekst. Bij het interactief voorlezen gaat men op voorhand al eens kijken welke indrukken de kinderen hebben van de cover, afbeeldingen en titel. Ook worden er al enkele begrippen van te voren verduidelijkt. Dit lijkt voor mij heel erg op het oriënteren en voorbereiden van de OVUR-strategie.

Daarna wordt de tekst voorgelezen en wordt er stilgestaan bij enkele belangrijke of onduidelijke punten in de tekst. Men gaat tijdens het voorlezen al verbanden leggen en dingen verduidelijken. Gelijkaardig aan wat je doet tijdens het uitvoeren bij de OVUR-strategie.

Na het voorlezen wordt er teruggeblikt op de tekst. De laatste onduidelijkheden worden opgehelderd, men gaat na wat ze van de tekst vonden en bespreekt enkele interessante thema's en emoties. Dit kan je vergelijken met wat je doet tijdens het reflecteren bij de OVUR-strategie.

Besluit

Ik ben op zich wel fan van deze manier van interactief voorlezen. Als men meer aandacht zou schenken aan deze manier van voorlezen dan denk ik wel dat dit een positieve invloed kan hebben op de leesattitudes van de komende generaties. Ook denk ik dat dit de toekomstige schoolcarrières van de nieuwe generaties zal behelpen omdat ze in de toekomst vaak nog te werk zullen gaan op deze manier.

In het artikel staan trouwens nog veel meer interessante tips om toe te passen tijdens het interactief voorlezen. Maar ik wou tijdens deze post vooral even kijken naar de verbanden die ik zie met de OVUR-strategie en waarom ik denk dat dit nuttig kan zijn. Ik hoop dat jullie er evenveel uit kunnen leren zoals ik gedaan heb!

P.S. Het is zeker interessant om het volledige artikel door te nemen! :)

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin