De Warmste Week: kansarmoede aanpakken op school

21-12-2022
afbeelding van https://dewarmsteweek.be/
afbeelding van https://dewarmsteweek.be/

Het is weer bijna Kerstmis, iedereen is druk bezig met het organiseren van feesten en het kopen van cadeaus, maar sommige mensen hebben hier spijtig genoeg geen geld voor. In thema van De Warmste Week ben ik op zoek gegaan naar een artikel over kansarmoede op school. Hierbij kwam ik uit op een artikel van Klasse. Het artikel gaat over hoe het Heilig Hart instituut in Kessel-Lo omgaat met kansarmoede en hoe ze het herkennen. Graag vertel ik je hier meer over.

Het artikel

In het artikel beschrijft directeur Thijs Craane hoe hij kansarmoede meestal herkent op school. Het zijn vaak de jongeren die al wel eens een taak of toets niet inleveren omdat ze vele uren moeten kloppen om dat paar mooie schoenen te bekostigen. Jongeren die in kansarmoede leven hebben er vaak veel voor over om niet uit de boot te vallen. Ze willen liefst dat de buitenwereld zo min mogelijk merkt van hun situatie, ze willen hun trots en eer behouden. Thijs Craane beschrijft in het artikel hoe hij ondanks de dure schoenen vaak de leerlingen herkent die in een moeilijke situatie zitten. Een Red Bull als ontbijt, een zak chips als middageten, slechte hygiëne of nooit geen balpen bijhebben, het zijn allemaal typische signalen die bij deze directeur zijn belletje doen rinkelen.

Ondanks dat er veel leerlingen krap bij kas zitten, wil hij hen wel een zo normaal mogelijke schoolcarrière bieden, zonder hun trots te schaden. Wanneer een leerling bijvoorbeeld met een zak chips in de refter zit, schuiven ze snel een kommetje soep onder hun neus. Ze proberen ook geen incassobureaus te sturen naar ouders die de rekeningen niet kunnen bijhouden.

Het lijkt mij op basis van wat ik gelezen heb in het artikel dat Thijs Craane een soort van intern sociaal fonds op zijn school wil ontwikkelen. Wanneer ze merken dat het even niet zo goed lukt proberen ze altijd intern te zoeken naar een oplossing. Ze proberen hier en daar wat geld vrij te krijgen om bij te kunnen passen voor bijvoorbeeld een schoolreis. Dit omdat ze niet willen dat de leerlingen die het wat minder breed hebben al deze zaken moeten missen. Dit is ook mogelijk doordat zijn school bij een grote scholengroep hoort.

Thijs Craane haalt in het artikel wel aan dat ze niet willen laten uitschijnen dat de school alles voor zijn rekening neemt. Ze willen betalingen spreiden, ze zijn heel geduldig met het sturen van incassobureaus en ze proberen eventueel bij te passen als dit echt nodig is. Maar wanneer ze na jaren nog geen cent zien, zijn ze wel genoodzaakt om stappen te ondernemen zodat er niet geprofiteerd kan worden van dat systeem.

Verantwoordelijkheid van scholen?

Ik vind dit een heel mooi initiatief en een heel grote stap om kansarmoede in de toekomst wat meer tegen te gaan. Veel scholen zijn zich er niet van bewust in welke situaties sommige leerlingen zitten omdat ze dit soort situaties vaak zelf niet kennen/gekend hebben. Ik vind het dus heel mooi dat deze school dus echt moeite doet om het probleem te zien en ook aan te pakken.

De keerzijde hieraan is dat er wel veel kans is dat mensen ervan gaan profiteren. Je zou bijna hopen dat een mens zo niet in elkaar zit maar helaas komt dit heel vaak voor. Ik denk dat dit misschien ook een factor kan zijn die de stap voor andere scholen om zo'n initiatief te nemen veel moeilijker maakt. Niet elke school heeft evenveel financiële ruimte om zo'n dingen op poten te zetten. Ik vind dit eigenlijk ook meer een thema waar de overheid zich mee moet bezig houden, niet de scholen.

Ik hoop dus dat onze overheid in de toekomst meer verantwoordelijkheid neemt om een project uit te werken waardoor dit soort hulp op elke school kan. Rekening houdend met de trots van de mensen, want vaak is de stap om om hulp te vragen heel groot. De meeste mensen kennen een soort schaamte over hun financiële problemen, dus het is wel belangrijk dat dit op een discrete manier kan. De overheid heeft volgens mij ook meer middelen om dit gecontroleerd aan te pakken, zodat eventuele profiteurs hier niet van kunnen meesnoepen.

Besluit

Ik vind dit al een heel mooi initiatief, maar er is nog veel werk aan de winkel. Daarom ben ik blij dat De Warmste Week dit jaar in thema staat van kansarmoede. Ik hoop dat dit een eyeopener kan zijn voor onze overheid, want ik vind niet dat ze de scholen met dit soort dingen moeten opzadelen. Hopelijk wordt er dit jaar een mooi bedrag ingezameld voor de strijd tegen kansarmoede, zodat iedereen met een goed gevoel naar school kan gaan.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin