De stalker - Helen Vreeswijk
Als tweede boek heb ik ervoor gekozen om een jeugdboek te lezen vanuit mijn persoonlijke, oude boekenplank. Ik herontdekte afgelopen zomer mijn jeugdboekencollectie in mijn ouderlijk huis en het inspireerde me toch om hier enkele boeken van te herlezen. Ik was een grote Helen Vreeswijk-fan en 'De stalker' was ooit mijn favoriete boek van haar. Ik heb ervoor gekozen om deze opnieuw te lezen zodat ik eens kon zien hoe het zat met de smaak van puber-Lies.
Het verhaal in een notendop
Het verhaal gaat over Leonie (15 jaar), een typisch tienermeisje dat een filmavond houdt met haar vriendin Nancy. Op een gegeven moment tijdens die avond krijgt Leonie een raar telefoontje waarin ze enkel gehijg en gekraak hoort. Op dat moment denkt ze dat het om een flauwe grap gaat, maar ze krijgt steeds vaker telefoontjes en ze worden ook steeds vreemder.
Op een gegeven moment blijft het niet enkel bij bellen en laat de stalker ook brieven achter. In die brieven wordt duidelijk dat de stalker veel weet over Leonie en waar ze zich bevindt. Na deze brieven besluit ze om zelf op onderzoek te gaan, wat ertoe leidt dat de stalker haar zusje met het syndroom van Down ook betrekt bij de situatie. Ook laat de stalker bv. een doos achter op de fiets van Leonie met een dode kat.
Ze besluit naar de politie te gaan en krijgt op dat moment veel steun van haar vriendin Nancy, ook haar vriend Jeroen en zijn jongere broertje Lex steunen haar. Dat jongere broertje Lex heeft veel medelijden met haar en hij wil haar mee beschermen. Ze zoeken naar een mogelijke dader en komen daarbij uit op René, een jongen die een paar keer werd afgewezen door Leonie.
Tijdens dit proces blijft de stalker maar doorgaan en het wordt steeds heftiger. De stalker bedreigt zo de familie van Leonie, waardoor de politie het onderzoek in stroomversnelling laat gaan. Door een stomme fout kan de politie de stalker uiteindelijk ontmaskeren en het blijkt dan dat Lex, de jongere broer van haar vriend, de stalker is.
Conclusie
Eerlijk toegegeven: ik herinnerde me amper nog iets van het boek en het was oprecht zo leuk om het nog eens te lezen. Het nam me mee op een nostalgische trip naar mijn bureautje in mijn oude kamer, waar ik uiteindelijk vaak niet meer kon slapen door het soort boeken dat ik gelezen had. Dit was zo'n boek dat vroeger echt een indruk op mij heeft nagelaten en dat heeft het nu ook echt opnieuw gedaan. Het was interessant om de relevantie hiervan te ontdekken in 2024 en ik kan je zeggen: het boek kan de dag van vandaag nog perfect mee. Helen Vreeswijk is helaas al enkele jaren overleden, maar haar bestaande boeken mogen van mij echt een nieuw leven ingeblazen worden. Naast de nostalgie die ze voor mij bevatten, zijn het ook echt gewoon enorm spannende boeken. Ik blijf dus even enthousiast als vroeger en ik hoop dat jullie die dat ook kunnen worden, als jullie dat nog niet zijn.