BENO-project
Na het lezen van een artikel over een Oostendse school die de LES-trofee won met hun BENO-project, ben ik me eens wat gaan verdiepen in wat dat BENO-project nu net inhoudt. Hierover meer in deze post. (https://www.hln.be/oostende/prestigieuze-nederlandse-les-trofee-voor-oostends-onderwijsproject-van-ligo~a852764f/)
Wat betekent BENO?
Eerst en vooral wil ik kort kaderen wat BENO nu net wil zeggen. BENO staat voor basiseducatie na OKAN. Het is een traject met een duurtijd van één jaar voor jongeren die uit het OKAN komen. In samenwerking met verschillende organisaties organiseren ze eigenlijk een extra jaar om betere kansen op de arbeidsmarkt te scheppen voor anderstalige nieuwkomers.
Wat wil men bereiken met BENO?
Zoals vermeld in de vorige alinea wil men dus meer kansen creëren voor anderstalige nieuwkomers. Hier wil men de basiscompetenties van de jongeren versterken en ze klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Er wordt dieper ingegaan op de Nederlandse taal in verschillende contexten. Het is een vakoverschrijdend project waarin op een praktijkgerichte manier wordt gefocust op het correct gebruik van de Nederlandse taal en het aanleren van bepaalde praktijkgerichte onderdelen.
Instapvoorwaarden
Niet iedereen kan zomaar meedoen aan BENO. Er zijn namelijk enkele voorwaarden aan verbonden. Het BENO-project richt zich op laaggeletterde jongen met een leeftijd van minstens 18 jaar, tot maximum 21 à 22 jaar. De jongeren moeten ingeschreven zijn bij de VDAB en ze moeten hun profiel basiseducatie behaald hebben bij OKAN.
Traject keuken/verkoop/verzorging
Wanneer men voldoet aan de instapvoorwaarden kan men kiezen uit 2 trajecten. 1 daarvan is het traject keuken/verkoop/verzorging. Hier krijgen de leerlingen lessen over schoonmaken, koken, basis logistieke vaardigheden in de zorg en over aanvullen en verkopen. Men probeert de lessen ook steeds vakoverschrijdend te maken. Zo gaan ze bijvoorbeeld eerst samen een recept volledig ontleden en alle begrippen die er instaan verduidelijken. Bij het onderdeel aanvullen en verkopen gaan ze dan weer rekenvaardigheden toepassen.
Traject techniek
In het traject techniek krijgt men les over sanitaire installaties, fietsherstelling, schilderwerk, ruwbouw, lassen, elektriciteit, houtbewerking en veiligheid. Tijdens die lessen leren ze ook hun basisvaardigheden toepassen in de praktijkvakken.
Na BENO
Na het afronden van de opleiding hebben deze jongeren dus een hele hoop vaardigheden op zak waarmee ze aan de slag kunnen gaan op de arbeidsmarkt, zonder dat ze in een bepaalde richting zijn geduwd. Ze hebben van verschillende vakken kunnen proeven en hebben daarmee een goede basis om verschillende richtingen uit te gaan. Ook hebben ze de basisvaardigheden die ze aangeleerd kregen bij OKAN daar leren toepassen in die vakken.
Mijn mening
Ik vind het BENO-project een mooi project op zich. Ik vind het goed dat ze de jongeren een brede waaier aan vaardigheden aanleren waardoor ze later meer kansen krijgen. Anderstalige jongeren die hier terecht komen lijken al eens te verdwalen en minder kansen te krijgen, dankzij dit gericht project zal dit in de toekomst volgens mij veel minder zijn.
De enige keerzijde hieraan vind ik dat de jongeren echt in de stereotype stielen worden geduwd. Ze leren verschillende vaardigheden, maar dit beperkt zich eerder tot vakken in heel specifieke stielen. Ze kunnen na dit project bijvoorbeeld niet zomaar verder studeren en worden hierdoor wat beperkt tot enkel die stielen. Ik geloof dat er in het OKAN ook veel jongeren zitten met andere ambities dan enkel schoonmaker of fietshersteller. Het zou mooi zijn als men hiervoor ook een project kan ontwikkelen zodat zij die willen op een gestuurde manier hun dromen kunnen waarmaken.
Ik vind het BENO-project een goed begin om anderstalige jongeren te helpen en te stimuleren, maar er is nog veel werk aan de winkel. Het lijkt me mooi als er uitgebreidere projecten komen, afgesteld op de persoonlijke ambities en niveaus van de jongeren.
Bronnen:
- https://www.vlor.be/beno-projecten-basiseducatie-na-okan